Wat moet ik weten bij het kiezen van een alarmsysteem

Ben je van plan een alarmsysteem te installeren in huis? Hoe gaat dat en waarop moet je letten alvorens je een keuze maakt? In dit artikel behandelen we de verschillende soorten alarmen en de aspecten waar je op moet letten bij het kiezen van een alarmsysteem.

De verschillende typen

Er zijn in principe drie soorten alarmen: bedraad, draadloos en hybride—dus een combinatie. Het verschil ligt in de wijze waarop de communicatie verloopt tussen de sensoren en de meldcentrale. Ook de kwaliteit speelt een grote rol. Over het algemeen zijn draadloze systemen de meest voordelige optie.

Elk systeem heeft zijn eigen voordelen. Je krijgt bijvoorbeeld heel wat flexibiliteit met een draadloos systeem, terwijl bedrade systemen toch aantrekkelijker zijn qua budget. Een hybride alarmsysteem geeft je eigenlijk het beste van beide werelden: de kwaliteit van een bedraad systeem zonder al teveel vraag naar vaste bedrading. Afhankelijk van jouw doelen kies je dus het systeem dat bij jou past.

Eenvoudig of uitgebreid systeem?

Je kunt natuurlijk kiezen voor alleen een inbraakalarm, maar als je denkt aan een wat uitgebreider geheel met bijvoorbeeld camera’s en brandmelders, is het belangrijk dat je dat vooraf al aangeeft. Ook als je van plan bent om later meer functionaliteiten toe te voegen, is het van belang dat het gekozen alarmsysteem deze aanpassingen toelaat. Hiermee voorkom je dan extra kosten.

Back-ups voor effectieve werking

Het is vanzelfsprekend dat je een alarmsysteem wilt dat niet alleen dient als een afschrikmiddel, maar ook constant effectief werkt. Daarvoor is het belangrijk dat je de nodige maatregelen treft, zodat de componenten van jouw beveiligingssysteem beveiligd zijn tegen sabotage of stroomuitval. Let dus op de locatie van de componenten en de wijze waarop die in verbinding staan met de meldcentrale. Zorg daarbij ook voor back-ups zoals extra connectielijnen en batterijen.

Sensoren

Een ander punt om op te letten, is welke sensoren je aanvraagt. Je hebt bijvoorbeeld bewegingsmelders, glasbreuksensoren en magneetcontacten—elk met een specifieke doel en toepassing. Kijk dus goed rond om te veronderstellen wat je wilt beveiligen en welke sensortype daarvoor het best geschikt is. De installateur helpt je daarbij ook wel.